Sverige kan göra skillnad i Burma

December 13th, 2017  •  Author:   Khin Ohmar m.fl. , Biståndsdebatten.se  •  1 minute read

Minoritetsgruppen rohingya utsätts för brutala övergrepp i Burma, men den människorättskommission som ska skydda dem gör i stället läget värre. Sverige, som tidigare gett finansiellt stöd till kommissionen, kan göra skillnad genom att i stället stödja civilsamhället. Det skriver två människorättsaktivister från Svenska Burmakommitténs partnerorganisation Progressive Voice.

Rapporterna om militärens brutala övergrepp mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya i delstaten Rakhine är chockerande och upprörande. Entusiasmen över de senaste årens reformer och valet av en ny regering ledd av Aung San Suu Kyi tycks ha fått bedömare att glömma militärens totala dominans i Burma.

Situationen i norra Rakhine är fruktansvärd. FN kallar det som hänt ett “skolboksexempel på etnisk rensning”. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (s) går ännu längre och kallar det för brott mot mänskligheten. Över 647 000 rohingyer har jagats på flykt till grannlandet Bangladesh. Hela byar har förstörts och de flyende vittnar om fruktansvärda övergrepp.

This op-ed originally published in here.